076 821 26 18 martin@renty.se

Checklista

Innan du kör iväg med ett släp måste du kontrollera att allt är i sin ordning. Annars riskerar du att tappa släpet och att också straffas med böter.

Här följer en lista över några saker som du bör hålla koll på innan avfärd.

  • Det ska klicka ljudligt när du sätter fast kopplingen på dragkulan
  • Kom ihåg att fästa säkerhetsvajern i öglan under bilen
  • Se till att elkabeln mellan släpet och bilen fungerar. Det gör du genom att kontrollera att blinkers, broms-och backljus fungerar på släpet innan avfärd.
  • Veva till sist upp stödhjulet ända tills det tar stopp.

Tänk på att den högsta tillåtna hastighet när du ska köra med släp är 80km/h. Om du kör fortare riskerar du att få sladd på släpet vilket gör att både bil och släp kan kana av vägen. Tänk också på att det du upplever som ett litet gupp i bilen blir många gånger större för ditt släp.

Tips:

Backa med släp

Håll i rattens underkant när du backar med släp, då svänger släpet åt samma håll som du vrider ratten; när du svänger åt höger så åker släpet åt höger. Och ta det lugnt, det är det absolut bästa tipset när du backar med släp.

Bromsa med släp

När du kör med släp och måste sänka farten, så ska du i första hand bara släppa på gasen. Om du absolut måste bromsa, gör det i en så rak linje som möjligt. På så sätt får du bäst koll på vad som händer bakom dig.

Fällkniven

Fällknivsprincipen kan du råka ut för när du backar eller bromsar kraftigt med släp. Det sker när släpets hjul låser sig och hela ekipaget viker sig. För att häva en sådan effekt vid inbromsning så är det bästa sättet att släppa bromsen och accelerera.
För att inte låsa släpet när du backar, försök att backa lite i taget, om du märker att släpet börjar svänga åt fel håll så får du köra fram och försöka igen.